Theatervoorstelling De Bokkenrijders

Inleiding

Regisseur Marnix Keeven schreef en maakte, samen met 32 jongeren, 8 kinderen en 1 volwassen speler, de voorstelling De Bokkenrijders. Een remake van de voorstelling uit 2011 als vervolg op de Capelse speelfilm Three First Kisses. Zoals met al onze familievoorstellingen hebben we ook hiermee de verbinding gemaakt tussen jong en oud. Ouders, opa’s en oma’s met hun jonge (klein)kinderen samen op weg naar een voorstelling waar een bekend verhaal een eigentijdse ‘Quintiaanse’ twist gaat krijgen. De voorstelling was geschikt voor families en voor het primaire onderwijs (PO) voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Naast de reguliere voorstellingen voor het primair onderwijs en de vrije voorstellingen, hebben we dit jaar voor het eerst een voorstelling gespeeld voor een grote groep Capelse senioren. Na afloop van de voorstelling zijn onze jongeren onder het genot van een kop koffie/thee in gesprek gegaan met de senioren om samen te praten over de voorstelling en andere onderwerpen die jongeren en senioren bezighouden in deze tijd.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde middag. Onze jongeren vonden het prachtig om voor deze groep te spelen en ook de senioren hebben genoten. Zo hebben wij teruggekregen van de instellingen en de senioren zelf tijdens de koffie/thee na afloop. Een mooi aantal voor een middag die wat ons betreft voor herhaling vatbaar is.

In de volgende paragrafen blikken we terug op een succesvolle voorstelling. We bedanken de sponsoren en hopen volgend jaar opnieuw een beroep op hen te kunnen doen.

Inhoudelijk verslag

Mag je geld stelen als je te arm bent om medicijnen te kopen voor je zieke moeder? Armoede hoort iets van vroeger te zijn. Of van heel ver weg. Maar het is van alle tijden en soms dichterbij dan je denkt. In onze voorstelling zien we hoe mensen in nood een uitweg zoeken en sociaal onrecht proberen te bestrijden.

In 2019 maakten we daarom een nieuwe versie van onze eerdere voorstelling De Bokkenrijders. We sluiten daarbij aan bij ons filmproject Three First Kisses en gaven enkele historische regionale plekken een rol in de voorstelling.

De Bokkenrijders hielden (waarschijnlijk) huis in Limburg, Belgisch Limburg en aangrenzend Duitsland. Er werd gezegd dat ze een verbond hadden gesloten met de duivel en dat ze zich ’s nachts op bokken verplaatsten door de hemel om kerken leeg te roven en herenboerderijen in de brand te steken. Er is discussie of het om ordinaire rovers ging, of dat de Bokkenrijders een gevolg waren van de grote verschillen tussen rijk en arm en ze als Robin Hoods opkwamen voor de armen. En ook discussie of het wel echt om een bende ging, of een flink aantal losse overvallen die met elkaar in verband werden gebracht. Wat justitie in die tijd goed uitkwam. Een tijd waarin bekentenissen nog afgedwongen mochten worden door foltering.

Procureur-generaal Gaspard de Limpens schrijft in 1774: “Ze zijn te hard gestraft en het merendeel is onschuldig.” De tortuur doet de ondervraagden bekennen wat justitie wil horen. Hun verklaringen staan bol van tegenstrijdigheden, variërende versies en inbreuken op de logica en de wetten van de zwaartekracht...

Allemaal elementen die interessant zijn voor onze nieuwe voorstelling. Armoede leidt tot sociale onrust, machthebbers reageren met harde hand en de zoon van de landheer die door zijn vader gekleineerd wordt en te licht bevonden voor het echte werk. In een tijd waarin mensen behoorlijk bijgelovig zijn.... wat gek genoeg ook nog wel eens deze tijd is.

De Bokkenrijders speelt zich af omstreeks 1770. De landheer van Capelle en Zuidplas buit zijn arbeiders volledig uit. De boeren, ambachtslieden en arbeiders van de steenfabriek komen net niet om van de honger. Maar geld voor een dokter en medicijnen is er niet. In Stormpolder (Krimpen a/d IJssel) zijn scheepswerven waar de arbeidsomstandigheden relatief goed zijn, maar de landheer van Capelle en Zuidplas verbiedt het contact en beheert de veerpont. Zijn zoon walgt van deze onderdrukking, maar kan niet tegen zijn vader op. Hij moet lijdzaam toezien hoe zijn vader een meisje verjaagt dat medicijnen komt vragen voor haar zieke moeder. Dan komt er een marskramer en wordt langzaam alles anders. Terwijl de onrust groeit, krijgen de mensen hulp van de Bokkenrijders die onder aanvoering van de Zwarte Kapitein de uitbuiters een lesje leren.

De makers zijn: Marnix Keeven (regie en scriptbewerking), Renate de Jong (dans/beweging), Robin van Hilten (muziek en zangrepetitor).

 

Initiatief uitgevoerd
12 september 2019 t/m
10 november 2019

Organisator
Stichting Jongerentheater Quint

Locatie
Wij repeteren vanaf begin mei 2019 in het IJsselcollege, de voorstellingen zijn in het Isala Theater.

Opgehaald bedrag
€ 1.150,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle