Viering Keti Koti Dey Oostgaarde 2024

Samenvattingsrapport van het Evenement: Keti Koti Herdenkingen in Capelle Oostgaarde, 29 juli 2024

Georganiseerd door: Helene H. Oord

Overzicht

Het Keti Koti herdenkingsevenement, gefinancierd door de genereuze donaties van WOP Oostgaarde en Havensteder, werd gehouden ter ere van de afschaffing van de slavernij in 1863 in de voormalige Nederlandse koloniën Suriname en de Antillen. Dit culturele evenement had als doel om onze gemeenschap te onderwijzen, verenigen en de diverse erfgoederen te vieren door middel van prikkelende presentaties, live muziek, kunst en dans. Het evenement was een groot succes en trok een breed publiek aan, variërend van jonge kinderen tot ouderen, die verschillende internationale achtergronden vertegenwoordigden, waaronder Nederlands, Afrikaans, Europees, Aziatisch en Latijns-Amerikaans erfgoed.

 

Presentaties

Madeline R. Young
Promovenda & Docente in Politieke en Sociale Wetenschappen: Invloeden van Europees kolonialisme op Afrikaanse samenlevingen, Afrikaanse identiteiten, vroeger en nu

Afro-Caribische danser & choreograaf Madeline’s presentatie tijdens Keti Koti ging in op de impact van het Europese kolonialisme en industriële activiteiten op Afrikaanse identiteiten, met bijzondere aandacht voor hoe materiële culturen zoals textiel en sculpturen zijn gebruikt als middel voor culturele preservatie en zelfexpressie. Haar inzichtelijke lezing verkende de blijvende effecten van kolonialisme en de manieren waarop wereldwijde Afrikaanse gemeenschappen hun identiteit hebben behouden en hervormd door middel van artistieke praktijken. Madeline’s onderzoek bood een historische context die het begrip van het publiek voor de culturele betekenis van Keti Koti en de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving verdiept.

Madeline verwelkomde ook het bredere publiek met een inwijdingsgroet en inleidende toespraak in een breed scala aan Afrikaanse en Europese talen om het diverse publiek welkom te heten op de dag van viering. Daarna gaf ze een Afro-Caribische dansvoorstelling en demonstratie van de verbindingen tussen Caribische sociale dansen en continentale Afrikaanse dansen, vroeger en nu. Deze voorstelling betrok publiek van alle leeftijden en achtergronden bij Afrikaanse bewegingen en muziek ter viering van het gedeelde erfgoed en de gedeelde geschiedenis van Keti Koti.

 

 Dr. Olupemi Oludare
Professor in Zwarte Geschiedenis, Universiteit van Amsterdam: Geschiedenis van slavernij, invloeden op Afrikaanse diaspora gemeenschappen, verzet en renaissance

Dr. Olupemi’s presentatie gaf een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Europese slavenhandel in Afrika, het Caribisch gebied en de blijvende impact ervan op moderne Zwarte en Afrikaanse diaspora gemeenschappen. Hij benadrukte het belang van het herinneren van het verleden, terwijl hij ook de veerkracht en rijke culturele bijdragen van Afrikaanse diaspora gemeenschappen aan moderne wereldsamenlevingen vierde. Zijn toespraak was zowel verhelderend als krachtig en benadrukte de blijvende relevantie van Keti Koti als moment van reflectie, leren en eenheid.

Dr. Olupemi is ook een getraind etnomusicoloog die dundun-drums bespeelde voor het presentatiepubliek, waarbij hij iedereen uitnodigde om deel te nemen en te genieten van de rijke muzikale geschiedenissen in Afrika en de diaspora gemeenschappen in Suriname, de Antillen en andere Afrikaanse diaspora landen. Madeline voegde zich bij zijn muzikale optreden met haar eigen Cubaanse clave-instrumenten, samen met een Surinaamse muzikant, Roland, die op grote schaal heeft opgetreden in een steelband. Hun muzikale optreden was een uitzonderlijke afsluiting van deze belangrijke presentatie.

 

Cultureel & Kunstprogramma

Het evenement bood een rijk cultureel programma dat onder andere bestond uit:

• Live Muziek: Een selectie van traditionele en hedendaagse muziek uit Suriname, de Antillen, en de bredere Afrikaanse diaspora en het vasteland van Afrika. De optredens waren levendig en meeslepend en boden een dynamische achtergrond voor de activiteiten van de dag.

• Kunsttentoonstellingen: Lokale kunstenaars toonden werken die thema's van vrijheid, veerkracht en culturele trots uitbeeldden. De kunsttentoonstellingen werden goed ontvangen en leidden tot betekenisvolle gesprekken onder de aanwezigen over erfgoed en identiteit.

•Dansvoorstellingen: Energieke dansroutines brachten het publiek op de been, moedigden actieve deelname aan en creëerden een sfeer van vreugde en viering. De optredens weerspiegelden de diverse culturele invloeden die aanwezig waren op het evenement en waren voor veel aanwezigen een hoogtepunt.

 

Publiek en Deelname

Het evenement trok een breed scala aan deelnemers, waaronder gezinnen, koppels en individuen van alle leeftijden, van kinderen tot senioren. De diversiteit van het publiek was een bewijs van het inclusieve karakter van het evenement, dat mensen uit verschillende internationale achtergronden aantrok. De aanwezigen waren de hele dag betrokken bij zowel de buiten- als binnenruimtes, en velen spraken hun waardering uit voor de kans om te leren over en het vieren van het rijke culturele erfgoed dat door Keti Koti wordt herdacht.

 

Impact en Feedback

Het Keti Koti evenement werd zeer gewaardeerd door alle aanwezigen. De combinatie van educatieve presentaties, culturele programma's, marktkraampjes, spelletjes voor kinderen, prachtige Afrikaanse mode en muziek gedurende de dag zorgde voor een gevoel van gemeenschap en eenheid. De aanwezigen verlieten het evenement met een dieper begrip van de geschiedenis van de Afrikaanse volkeren over de hele wereld, de impact van de Nederlandse slavernij, de veerkracht van de Afrikaanse diaspora en het belang van culturele preservatie en viering. Het evenement bereikte met succes zijn doelen om de gemeenschap te onderwijzen en te verenigen, en de positieve feedback die is ontvangen, onderstreept het belang van het voortzetten van dergelijke herdenkingen in de toekomst.

 

Conclusie

Het Keti Koti herdenkingsevenement was een succesvolle en impactvolle ervaring, die een betekenisvol platform bood voor educatie, culturele uitwisseling en gemeenschapsopbouw. De steun van WOP Oostgaarde en Havensteder was cruciaal om dit evenement mogelijk te maken, en we hopen deze samenwerking voort te zetten om culturele begrip en eenheid in onze gemeenschap voor de komende jaren te bevorderen. We kijken uit naar de mogelijkheid om toekomstige evenementen te organiseren die voortbouwen op het succes van de Keti Koti herdenking van dit jaar. Dank u voor uw voortdurende steun.

 

Organisator: bewoonster Hélène H. Oord  

Dr. Olupemi Oludare, Associate Professor in Black & African History University Of Amsterdam https://www.uva.nl/en/profile/o/l/o.e.oludare/o.e.oludare.html?cb

Madeline de Young: https://www.mauritanidesmr.com/speakers/madeline-r.-young 

Initiatief uitgevoerd
29 juni 2024

Organisator
Helene H Oord

Locatie
Locatie (1) Recreatie Centrum De Serre, 339, Capelle aan den IJssel Locatie (2) Openveld "Pumerhoek"

Opgehaald bedrag
€ 5.000,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle