Arabische borduren

Bijna een jaar is verstreken sinds de cursus Arabisch Borduren van start is gegaan. Bij aanvang bestond het team uit twaalf vrouwen en drie meisjes, afkomstig uit verschillende delen van de Arabische wereld.

Als startpunt zijn de cursisten meegenomen in wat traditioneel Arabisch borduren inhoudt en welk belang het heeft voor de vrouwen om zich de borduurkunst eigen te maken. Op basis hiervan zijn we vervolgens begonnen met het borduren van de meest voorkomende motieven zoals de "cipresboom". De diversiteit aan leeftijden, nieuwe gezichten en minimale vaardigheden en kennis op het gebied van borduren, maakte het begin van de cursus tot een grote uitdaging. Zelfs het vasthouden van de naald werd uitgebreid geoefend. In deze beginfase leende plastic canvas zich als geschikt materiaal, omdat het duidelijk laat zien hoe de draad door de grote gaten van de stof vloeit.

Gedurende het gehele programma is de borduurkunst zowel tijdens als buiten de lessen geoefend. Tegelijkertijd ontwikkelde de cursus zich tot een belangrijk contactmoment waarin de vrouwen hun culturele ervaringen met elkaar deelde. Zoals bij de Arabische borduurtraditie zelf, was storytelling hierbij essentieel. De Nederlandse taal werd geoefend, recepten werden uitgewisseld en nostalgische herinneringen en dromen zijn gedeeld. Deze laatste is naar mijn mening de belangrijkste pijler waarop de cursus zich berust. Door onze dromen beginnen we nieuwe projecten en kunnen we eventuele doelen beogen en nastreven. Dit is wat ikzelf ook heb mogen ervaren; mijn droom was om de borduurtraditie aan andere vrouwen te onderwijzen en hen te leren hun dromen waar te maken. 

De Arabische borduurkunst is erfgoed en cultuur. Het is een icoon dat de identiteit van de Arabische vrouw weerspiegelt en voor generaties lang wordt overgedragen van moeder op dochter. Het was onze gedeelde cultuur die ons als vrouwen samenbracht. Het was dezelfde gedeelde cultuur die ons met het samenzijn verder aan elkaar verbond en een fundament voor de toekomst legt. Een project zoals dit geeft vrouwen kracht en is voor hen een manier zich te uiten en zich goed of beschermd te voelen. De cursus creëerde een plek van vrijheid, verbinding en positiviteit. Juist om deze reden is het van groot belang dat lokale besturen zich verbinden aan projecten met vergelijkbare ambities. Gelukkige burgers maken het verschil in een gemeenschap.

Initiatief uitgevoerd
4 maart 2022 t/m
15 juli 2022

Organisator
Marwa Bekera

Locatie
Huis van de Wijk Oostgaarde

Opgehaald bedrag
€ 1.095,11

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle